Architectuur

Net als een goed boek is architectuur geslaagd als het ‘lekker leest’.


Wat maakt dat we een woning graag zien staan? Wat zorgt ervoor dat we het waarderen?  Wat maakt dat een woning een goede bijdrage levert aan de openbare ruimte?

Ik ontdekte onlangs dat bij het schrijven van een goed verhaal hetzelfde belang wordt gediend als bij het maken van goede architectuur.

Een goed verhaal begint met iets smakelijks, met een boodschap.
Vervolgens zet je de toon door het schrijven van geuren en kleuren om tenslotte aan te geven wat je wilt, je zorgt dat het mensen beweegt, het levert nieuwsgierigheid op omdat het boeit door iets onverwachts. Het emotioneert.

Goede architectuur vertelt net als een verhaal direct waar het om gaat: vorm en kleuren vertellen bij de eerste aanblik de structuur van het ontwerp, het verhaal. Iets onverwachts of spannends wekt nieuwsgierigheid op en nodigt uit dichterbij te komen, je wilt het verhaal verder lezen. Details ondersteunen en versterken de architectuur. Goede architectuur emotioneert.

De boodschap, de toon en de beweging van een tekst zijn analoog aan de vorm, kleur, materiaal, details en de emotie die een woning oproept en tot beweging zal leiden.

Oorspronkelijk Wonen blijft steeds weer verrassen, een verhaal met een open einde.
Een passende identiteit voor ieder individu om de woning naar wens mede vorm te geven door de vele optiemogelijkheden.

Ruud Winkelhuis Architect

Terug